Bondingpsychotherapie in de praktijk

Wat betekent het om deel te nemen aan bondingpsychotherapie? Het beginnen aan de groepstherapie kan als een grote stap voelen. De bondingtherapeut begeleidt je hier zorgvuldig bij.  De twee hoofdtechnieken van de bondingpsychotherapie, aangevuld door oefeningen, zijn de bondingsessie en de attitude groep. Beide technieken kunnen intens zijn, omdat je andere mensen dichtbij toelaat en met hen deelt wat voor jou belangrijk is. Anderzijds is de steun die je van anderen krijgt, de sleutel om door blokkades heen te komen.
Lees verder


De twee hoofdtechnieken
In de bondingsessie werken de deelnemers in tweetallen, terwijl ze hun emoties uiten. Door de lichamelijke nabijheid van de ander kan degene die werkt emoties, pijnen en behoeften gaan voelen en krachtig voor zichzelf gaan uitspreken. In de attitude groep staat een deelnemer in het midden van de groep en uit krachtig, oogcontact makend beurtelings met iedereen in de cirkel, een levensovertuiging die hij/zij nodig heeft om gezonder en gelukkiger te kunnen zijn, zoals “ik ben jullie gelijke en ik ben goed genoeg”, of “ik ben het waard om van te houden.”

Beiden technieken kunnen intens lijken en intens zijn, omdat in beide technieken we andere mensen dichtbij toe laten en omdat we met hen delen wat voor ons belangrijk of zelfs nodig is. Met de steun die we van de anderen krijgen kunnen we wel door blokkades, verwarringen en innerlijke conflicten heen doorbreken, wel weer gewoon voelen en uiten wat we nodig hebben. En met de steun die we krijgen van de anderen krijgen we al voor een deel wat we nodig hebben en dat bevestigt dat we het waard zijn om het te krijgen.

Voor veel deelnemers is de beste combinatie om groepstherapie te combineren met individuele sessies, zodat de stappen in de groepstherapie goed voorbereid en vervolgens nog meer verwerkt kunnen worden in de individuele sessie. Niettemin, als deelnemers verder gevorderd zijn komen ze dikwijls nog steeds met regelmaat naar de groep en minder vaak voor individuele sessies. Sommige cliënten willen meteen beginnen met de groepstherapie. Anderen hebben een langere aanloop nodig. Wanneer ze eenmaal voor het eerst in de groep komen is het voor de meeste nieuwkomers in de groep markant hoe de meer ervaren groepsdeelnemers elkaar groeten; warm, hartelijk, enthousiast, meestal met een omhelzing. Al gauw zal dit voor hem/haar ook heel natuurlijk voelen. In de groep krijg je de kans elkaar in pijn, kracht en schoonheid te zien en helpen. Dat zorgt voor een dankbare verbinding met elkaar.